Priprave na porod in starševstvo

Z INTUICIJO SKOZI NOSEČNOST POROD IN STARŠEVSTVO
KER SE RODIM LE ENKRAT
Delavnice

Ali ste se kdaj vprašali kako se med porodom počuti otrok? In kako mama? In kako jima lahko pomagamo, da bi se počutila dobro?

Mnogi od nas smo bili naučeni, da naša čustva in občutki niso pomembni. Da naša intuicija ni pomembna. A to ni res. V času nosečnosti in poroda si moram priznati, da je to kar se dogaja z mano, z mojim telesom ter z mojimi čustvi in občutki zelo pomembno. Le jaz vem, kako čutim svojega otroka, kako se počutim in sama najbolje vem, kako se v času nosečnosti počuti moj otrok.

Pomembno je, da sama vem kaj si želim in zaupam svojim občutkom, svoji intuiciji.

Pomembno je, da so v tem času ob meni ljudje, ki me spoštujejo in zaupajo mojih odločitvam.

Pomembno je, da me spodbujajo in verjamejo vame.

Pomembno je, da se osredotočim na to, kakšen porod si želim, kako želim na svet pozdraviti svojega otroka.

Vabim te, da na delavnicah spoznaš kakšne so tvoje možnosti in vprašaš vse kar te zanima.

V sklopu šestih tedenskih delavnic (6 x 2,5 ure) bomo pokrili vse teme, ki zanimajo bodoče starše. Delavnice so zasnovane kot interaktivna srečanja, znotraj katerih udeleženci tvorno sodelujejo in sami pridejo do spoznanj prek pogovora, vprašanj in odgovorov, različnih vaj, igre vlog in drugih didaktičnih pristopov. Izkušnje in povratne informacije dosedanjih udeležencev kažejo, da je to najzabavnejši in najučinkovitejši način učenja. Delavnice so namenjene poučevanju veščin in tehnik, ne zgolj predaji informacij, ki bi lahko preprosto prebrali v knjigah.
Smiselno se je udeležiti sklopa delavnic, saj se teme delavnic prepletajo in hkrati vsebinsko nadgrajujejo. Vkolikor je na delavnicah prostor, se lahko udeležite tudi posameznih predavanj.

1. Porod brez strahu

Čarobnost rojstva: Kako se mama in otrok počutita med porodom in kako jima lahko pomagam? Na prvi delavnici se spoznamo s svojim telesom in izvemo, kako se je prek generacij naših mam in babic telo izpopolnilo in naučilo rojevati ter kako lahko same to znanje uporabimo in si z njim olajšamo porod. Ker porod ni le rojstvo otroka, pač pa tudi rojstvo mame, očeta in družine, se pogovarjamo o tem, kako se na to izkušnjo pripraviti, da bo ostala v spominu kot eno najlepših doživetij v življenju. Na delavnici se spoznamo z vizualizacijo in sproščenjem, ter nekaj drugimi tehnikami, ki pomagajo pri lajšanju intenzivnosti poroda.

2. Sanjski porod, čarobno rojstvo.

Na drugi delavnici spoznamo različne tehnike, ki nam lahko pomagajo pri doživljanju intenzivne izkušnje poroda. Tako preizkusimo različne porodne položaje, naravne tehnike odvračanja pozornosti (dihanje, meditacija) in takšne, ki nam lahko pomagajo pri premagovanju strahu in sproščanju in tako lajšanju poroda ter različne masažne tehnike (masaža, akupresurne točke).

3. Moje porodne želje: Sprejemanje odločitev

Tretja delavnica je namenjena spoznavanju porodnih možnosti v Sloveniji in v bližnji okolici. Naučimo se tudi poiskati informacije, ki nas zanimajo. Le tako se lahko odločimo, kaj želimo. Ko vemo, kaj želimo, pa se s pomočjo naučenih tehnik komunikacije, ki jih spoznamo in vadimo na delavnici, laže pogovarjamo in dogovarjamo z medicinskim osebjem ne le med porodom, ampak tudi pozneje v življenju. Tako se v okviru delavnice naučimo jasno povedati in zapisati svoje želje (porodni načrt). Hkrati pa ponovimo in se naučimo še nekaj novih tehnik sproščanja, ki pomagajo pri lajšanju intenzivnosti poroda.

4. Prvi objem:

V okviru četrte delavnice se pogovarjamo o pomembnosti prve ure po porodu. Otrok ob rojstvu doživi sprejem na svet. Če svet doživi kot lep, prijazen in ljubeč, bo njegovo odzivanje bo njegovo odzivanje na svet okoli njega skozi vse življenje drugačno, kot če svet v prvem hipu zazna kot neprijeten, boleč in strašljiv. Zato v tem času ne smemo ločiti otroka in mame, ki med njima ustvarjata povezavo, ki ju bo povezovala vse življenje. Obenem je rojstvo tudi duhovno izjemno pomemben prehod za vse družinske člane in, ko se tega zavedamo, ga kot takega mnogo laže tudi doživimo. Spoznamo se s pomembnimi podrobnostmi, ki nam jih je podarila narava, zaradi katerih je prva ura otrokovega življenja morda najbolj pomemben čas v našem življenju, in se naučimo, kaj je v tem kratkem času pomembno za mamo, očeta in otroka, da bodo vzpostavili čim lepši začetek in postavili trdne temelje za svojo družino.

5. Dojenje in skrb za otrokovo zdravje:

Na delavnici se spoznamo s tem, kaj pomeni dojenje za mamo in otroka. Kako se preko dojenja, nošenja in masaže dojenčka povezujemo s svojim otrokom, ga spoznavamo in prepoznamo njegove želje in potrebe. Kako se ga naučimo razumeti in poskrbeti, da mu ponudimo, kar potrebuje. Spoznamo pa se tudi z naravnimi pristopi, ki pomagajo pri skrbi za zdravje našega otročka.

6. Naš skupni prvi mesec:

Na zadnji delavnici se pogovarjamo o tem, kako porod doživljamo čustveno in kaj rojstvo otroka pomeni za partnerski odnos. Poleg tega pa se naučimo, kako rokovati z dojenčkom (baby handing), kako ga previjati, kopati in kako pomembna je skrb za zdravje in dobro počutje mamice po porodu. Pogovarjamo se tudi o pomenu počitka v prvih 6 tednih po porodu (40 dni, karantena).
Ker so vse delavnice namenjene temu, da izveste odgovore na vaša vprašanja, vas vabim, da zastavljate čim več vprašanj. Delavnice so dinamično zastavljene in temeljijo na pogovoru, popestrenem z različnimi vajami, masažami, igrami vlog in podobno, večinoma še prehitro minejo.

Prijave: spela@mojadula.si

(Prijave so obvezne zaradi omejenega števila udeležencev)

Delavnice so potekale v “domačem”, sproščenem mirnem vzdušju. Izvedela sem dovolj informacij, da so se umirili moji strahovi.

Zato sem šla mirna na porod in verjetno prav zato doživela res lep porod.

J.
mamica

Delavnice so potekali kot pogovori, vzdušje je bilo super. Dobila sem zelo veliko različnih informacij, da sem začela drugače razmišljati o pripravi na porod in znala vprašati prava vprašanja. Na porod sem bila dobro pripravljena in tudi dojenje je zradi delavnice o dojenju lepo steklo, čeprav sva imeli sprva nekaj zapletov.

Z.
mamica

Ni mi bilo všeč, da je delavnica tako dolga in me je morala žena kar močno prepričevati da sem prišel. Potem pa bilo takoj konec. Zanimivo. Dobil sem veliko navodil, kako pomagati. Tudi kaj delati, če ne bo želela moje pomoči. Počutil se zelo samozavesten, da jo lahko podprem. In res sva se med porodom lahko vse zmenila in pravi, da so ji moje masaže res pomagale. To bi morali slišati vsi očetje.

N.
očka

Všeč so mi bili podatki, ki nam jih na klasičnih šolah za starše ne povedo. Špela je res govorila iz izkušenj in preko zgodb. Pokazala nam je polno trikov, ki so potem pri porodu res pomagali. Res ve in ima izkušnje o čem govori. Pa na čisto vsa vprašanja nam je odgovorila.  Nič se ji ni zdelo neumno. Polno novih informacij, za katere sploh nisem vedel da obstajajo.Carica.

J.
očka

Prišla sem po informacije, kako se pripraviti na porod da bo čim manj boleč. Potem pa sem dobila toliko zaupanja v naravni porod, da sem se odločila da poskusim. In mi je uspelo. Sproščenost, strokovnost, zabavne predstavitve, izkušenost in drugačen pogled na to kaj ob porodu potrebujem jaz. predvsem pa kaj rabi otrok. Za nas je bilo neverjetno uspešno, saj smo imeli res krasno izkušnjo.

A.
mamica

Sproščen ambient in vzdušje. Občutek sem imel, da smo se vsakič bolj povezali z otrokom. všeč so mi bile vaje, kako lahko pomagam med porodom. In so mi potem res prav prišle.

S.
očka
Kontaktne informacije

Špela Peternel, dula Špela

Živijo, sem Špela, raziskovalka in mamica treh živahnih deklet. Sem celotnna obporodna spremljevalka, dula, navdušena nad porodom, nosečnostjo in poporodnim obdobjem.

Studio Lupinica

Kontaktni podatki

Sporočilo